Tarina siitä,
Miten nälkä kasvaa
pottuilessa

Aloitin 1990 kasvattamalla lampaita. Baijerilainen, pieni Mezgerei-yritys koulutti minut huippulaatua tuottaviin menetelmiinsä. Pääsin ammattilaisjäseneksi ruokakulttuuria vaalivaan ja kehittävään Chaîne des Rôtisseurs järjestöön 2013.

Alusta alkaen viljelin myös eri perunalajikkeita ja 2012 aloin valmistaa perunatuotteita. Tuolloin päätuotteeksi valikoitui perunarieska, joka tehdään kotimaisesta, kuorineen keitetyistä perunoista ilman hiivaa, maitotuotteita ja lisättyä vettä. Reseptistä laskien sen perunapitoisuus onkin huimat 120%.

Tuotantotilamme on 1900-luvun alussa rakennettu kivinavetta. Tuotantoon käytetyt koneet olen itse koonnut ja korjannut teollisuuden jo hylkäämistä laitteista, joille löytyi näin uusi elämä. Edes jakelu ei lisäkuormita luontoa, teen sen yhteistyössä ison leipomon kanssa.

Käytän vähittäiskaupalle kelpaamattomia, pieniä, isoja tai hassun mallisia perunoita, mikä vähentää ruokahävikkiä. Perunat keitetään ja käytetään kuorineen, joten kuori ravinteineen on mukana myös tuotteen maussa. Teen yhteistyötä yli 20 pienjalostajan ja -viljelijän kanssa. Perunatuotteissa käytän kylmäpuristettua Kankaisten Virgino-rypsiöljyä sekä kotimaista viljaa, juureksia ja kananmunia.

Heikki Penttilä

Perunapasta, eli gnocchi, on uusin Aitoo-tuote. Sen kehityksessä ovat auttaneet useat italialaisen keittiön asiantuntijat. Aitoo-perunapasta eroaa italialaisesta siten, että käytän kotimaista viljaa, pääosin kauraa. Peruna-kaura-cheddar-pastan juusto tulee kotimaiselta Jukolan maitotilalta.

Kehitystyö jatkuu ja perunaideat vain paranevat, niistä kuulette vielä.

Pottuilu on nyt ihan parasta!
Heikki Penttilä
Penttilän tilan isäntä

 

PS. Aitoo-perunapastaan löysin uuden, ekologisen pakkausinnovaation. Rasia ja kannen kalvo ovat maissipohjaista, kompostoituvaa selluloosaa. Vyötteen voi laittaa paperinkeräykseen. Kun hiilijalanjälki pienenee, niin herkullisten ideoiden nälkä vain kasvaa pottuillessa.

Yhteistyökumppaneita tuottajina ja asiakkaina

Penttilän Tilan yhteistyökumppaneihin kuuluu tuottajia, jalostajia, ravintoloita ja keittiömestareita, kauppoja ja tilamyymälöitä.

Raaka-aineiden tuottajia ja jalostajia

  • Vääksyn mylly (vilja)
  • Aku Antila, Valkeakoski (peruna)
  • Tuomola, Tammela (porkkana)
  • Jukolan juustola (cheddar)
  • Virgino Turengissa (kotimainen kylmäpuristettu rypsiöljy)

Asiakkaita ja kumppaneita

  • Vaahteramäen Eggspress
  • Leivon Leipomo, Tampere
  • Niitty-Seppälän kesätori
  • Suttisen kesämyymälä
  • Kangasala-talon Armas-galleria
  • Ravintola Los Pollos, Koskikeskus Tampere
  • Tampereen Messukeskuksen ravintolat
  • Osuuskauppa Hämeenmaa
  • HOK
  • Lukuisat K-Marketit, Supermarketit ja Citymarketit
  • M-kauppoja, mm. Anssin kauppa
  • Maatilatorit Jumbon ja Kannelmäen Prismoissa
  • Pyynikin käsityöläispanimo
  • Heikkilän juustola, Laitikkala
  • Ahlmanin tilajuustola ja Parasta pöytään
  • Pirkanmaalta-hanke
  • Mouhijärven herkkujuustola
  • sekä lukuisa määrä suomalaisia keittiömestareita.

Anna palautetta Penttilän tilalle tai katso, mitä muut sanovat!