Rieskaleipurin savusaunat valmistuvat Karjalaan

Aitoon Pelle Pelottomaksikin kutsuttu Heikki Penttilä tunnetaan palkituista perunarieskoistaan. Viime aikoina Penttilä on viihtynyt Rautjärvellä rakentamassa savusaunoja.

Penttilä on rakentanut äitinsä puolen suvun entisille maille Etelä-Karjalan Rautjärven rannalle, aivan itärajan pintaan, kaksi isoa hirsihuvilaa. Vuokrattavina olevat Hugon Huvilat tunnetaan nimillä Hugo ja Hilda. Syksyn '21 aikana huviloiden viereen on noussut ensimmäinen paksuista hirsistä rakennettu savusauna. Toinen mutterin muotoinen sauna on harjakorkeudessa.

”Saunojen malli on peräisin Kanadasta. Ne on pystytetty omasta metsästä kaadetuista ja vieläpä omin käsin vuolluista haapahirsistä. Muurasin itse kiukaankin, kun muurari ei ehtinyt omien kiireidensä vuoksi sitä tekemään”, Penttilä kertoo.

Saunat ovat vuokrauskäytössä, joko majoituksen kanssa tai erikseen. Ensimmäisessä saunassa on aloitettu myös yleiset savusaunaillat sunnuntaisin ja maanantaisin. Niihin voi ilmoittautua verkkosivulla savusaunat.fi.

Savusauna lämpiää parhaimmillaan monta kertaa viikossa

Hugon Huviloiden ja savusaunojen ympärille on rakentumassa erilaista oheisohjelmaa ja aktiviteetteja. Yhteistyökumppaneina ovat mm. ruokolahtelainen kulttuuri- ja ohjelmapalveluyritys Creative Kaiku sekä Lappeenranta-Imatran matkailuorganisaatio GoSaimaa.

Penttilä järjesti eteläkarjalaisille yhteistyökumppaneille ja muille tuttaville savusaunan harjakaisillan pari viikkoa sitten. Saunan löylyt saivat runsaasti kehuja.

”Mää touhuan nyt täällä saunatonttuna ja pidän saunat lämpiminä. Täytyy tästä mennä laittaan taas sauna tulille, kun illalla on tulossa kylpijöitä”, Penttilä sanoo ja livahtaa saunalle.

Pian nousee savu suuresta kivistä muuratun kiukaan pesästä. Reilun neljän tunnin kuluttua savusauna on taas valmis uusia kylpijöitä varten.

Varaa sauna seurueellesi: savusaunat.fi

Lue koko juttu: viisitahtea.com