Penttilän tila juhlii tänä vuonna 30-vuotista taivaltaan, ja merkkivuosi näkyy sekä kotimaassa että maailmalla. Tilan tunnetuin tuote, aidosta kuoriperunasta Aitoon kylässä leivottu perunarieska, matkustaa syyskuussa Ranskaan, yhteen maailman merkittävimmistä ruokakulttuuritapahtumista, Village International de la Gastronomie -festivaalille Pariisiin.
Perunarieska Pariisin sydämessä
Syyskuussa Penttilän tila edustaa Suomea Village International de la Gastronomie -tapahtumassa, joka järjestetään seitsemättä kertaa aivan Eiffel-tornin kupeessa, Pariisissa 11.-14.9.2025. Tämä kansainvälinen kulinaarinen festivaali kokoaa 60 maata esittelemään kotimaidensa makuja, ja tarjoaa ranskalaisille hyvän ruoan ystäville kulttuuria ja kansainvälisiä elämyksiä. Kyseessä ei olekaan mikään tavallinen toripäivä: vuonna 2023 tapahtumassa vieraili yli 45 000 kävijää, ja festivaalin suojelijana toimii Ranskan presidentti.
Penttilän tilan väki lähtee Ranskaan henkilökohtaisesti esittelemään rieskoja ja juhlistamaan jo aikuisen ikään ehtinyttä tilaansa.
Penttilän tilasta
Penttilän tila Pälkäneen Aitoosta täyttää tänä vuonna 30 vuotta. Toiminta alkoi lampaanpidolla ja perunanviljelyllä, ja vuosien varrella tilasta on kasvanut arvostettu osa suomalaista lähiruokakulttuuria. Yrityksen perustaja Heikki Penttilä on kutsuttu ammattilaisjäseneksi kansainväliseen Chaîne des Rôtisseurs -järjestöön jo vuonna 2013.
Penttilän tilan tuotantotilat sijaitsevat 1900-luvun alussa rakennetussa kivinavetassa, jossa ruokaa tuotetaan kiertotalouden hengessä itse kunnostetuilla koneilla. Yrityksen toiminnassa korostuu vastuullisuus. Raaka-aineiksi kelpaavat myös vähittäiskaupalle liian pienet, isot tai epäsäännölliset perunat, mikä vähentää ruokahävikkiä. Vuonna 2023 Penttilän tila palkittiin Jaakko Kolmosen ruokakulttuuripalkinnolla. Tilan tuotteita käyttävät mm. Lapland Hotels, Tampereen kaupungin raatihuone ja Finlandia-talo Helsingissä.