Nimelle Aitoo perunarieska haetaan EU:n nimisuojaa. Suojatun maantieteellisen merkinnän (SMM) hakijana on Aitoo rieskaleipurit ry. Yhdistyksen muodostavat Penttilän tila ja Gluteeniton leipomo ILONA.
Hakemus perustuu Aitoo perunarieskan erikoislaatuun ja sen valmistamisessa tarvittavaan tietotaitoon sekä maineeseen. Aitoo perunarieskan maantieteellisen alueen muodostavat Pirkanmaa ja Kanta-Häme.
Aitoo perunarieskan valmistuksessahan ei käytetä lisättyä vettä, hiivaa, kananmunia tai maitotuotteita. Lisäksi se poikkeaa muista rieskoista tuotantotapansa, rakenteensa ja makunsa puolesta.
– Aitoo perunarieskan pääraaka-aine on kuorineen keitetty peruna. Tuote voidaan valmistaa myös gluteenittomista raaka-aineista, kertoo yrittäjä Heikki Penttilä Penttilän tilalta.
Aitoo perunarieskan maineesta kertoo, että se on palkittu Jaakko Kolmosen ruokakulttuuripalkinnolla vuonna 2023 ja kolme vuotta aiemmin se valittiin Suomen parhaaksi perunarieskaksi.
Lue lisää Ruokaviraston sivuilta.